اخذ برگه تیتر هاری
از مهمترین مدارکی که بسیاری از کشورها و شرکتهای هواپیمایی جهت اجازه ورود حیوانات خانگی بدون قرنطینه طلب میکنند ،برگه تایید تیتر آنتی بادی علیه ویروس هاری از یک آزمایشگاه معتبر بین المللی است. اخذ برگه تیتر هاری از مرحله خونگیری از سگ و گربه تا فرستادن نمونه و مکاتبه با آزمایشگاههای معتبر و مورد تایید کشورهای مقصد، کاری پرچالش و زمان بر میباشد.
آزمایش تیتر هاری
ایران پت تراول افتخار دارد که خدمات خود را در این رابطه در کمترین زمان و با شرایط استاندارد برای نمونه، توسط آزمایشگاههای معتبر ارائه دهد. لذا هموطنانی که قصد دریافت این برگه را دارند باید از یکی از درگاههای ارتباطی جهت ارسال مشخصات مورد نیاز اقدام کنند. پروسه زمانی این کار با توجه به مقاصد مختلف از ۱ تا ۶ ماه متغیر است.
شاید برای بسیاری این سوال مطرح باشد که چرا نمیتوان از آزمایشگاههای داخل کشور برای تهیه برگه آزمایش تیتر هاری استفاده کرد. در ادامه به این موضوع پرداخته شده است:
هاری جزو بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات است. که به سیستم عصبی حمله میکند. ويروس هاری از طريق آلوده شدن زخم به بزاق حيوان بیمار به انسان منتقل میشود. تنها راه کنترل این بیماری کشنده پیشگیری از طریق انجام واکسیناسیون است. به فاصله 14 تا 13 روز بعد از تزریق واکسن آنتی بادی تولید میشود. و اثر مصونیت زایی برای مدت زمان مشخصی خواهد داشت.
بسته به میزان کنترل و برنامه های کنترل هاری در یک کشور، علاوه بر واکسیناسیون منظم هاری، آزمایش تیتر هاری هم در قوانین ورود حیوانات خانگی وجود دارد مثل کشورهای اروپایی، انگلیس، استرالیا، کشورهای عربی و غیره.
آزمایش تیتر هاری با تکنیکهای متفاوتی انجام میشود که هرکدام دارای مزایا و معایب بخصوصی هستند. اما چرا آزمایش تیترهاری انجام شده در ایران برای کشورهای دنیا مورد تایید نیست.

تکنیکهای متفاوت آزمایش تیتر هاری
این آزمایش در ایران به روش الایزا (ELISA) انجام میشود. اصول این روش بر مبنای واکنش متقابل آنتی بادی و انتی ژن می باشد و میزان آنتی بادی در این روش تابعی از شدت رنگ نهاییست. این روش به دلیلی سرعت بالا و هزینه کمتر مناسب برای بررسی های اپیدمیولوژیک بوده و به عنوان روشی برای سنجش میزان آنتی بادی برای خروج از کشور حیوانات مناسب نمیباشد.
تیتر هاری به روش (FAVN) تکنیک معتبر برای کشورهای Rabies free یا کشورهایی که برنامه کنترل این بیماری را دارند محسوب میشود. اصول این روش بر مبنای سرونوتراليزاسيون (خنثی سازی سرم) میباشد. سازمان بهداشت جهانی (WHO) حداقل تيتــــر قابل قبــــول آنتی بادي محافظت كننــــده را ۵/۰ واحد بين المللی بر ميلی ليتر (IU/mLit) مشخص کرده است.
تکنیک (FAVN) یا تکنیکهای مشابه آن (RFFIT) شاید در برخی آزمایشگاههای ایران انجام شود. ولی باید توجه داشت که آزمایش تیتر هاری برای خروج از کشور حیوانات خانگی باید در آزمایشگاههای مورد تایید (OIE) انجام شود .
علاوه بر این انجام آزمایش تیتر هاری در ایران به روش الایزا برای اطمینان از جواب پیش از ارسال نمونه به یکی از آزمایشگاه های (OIE) با توجه به تفاوت های بنیادین در اصول و ماهیت این دو روش هیچ توجیه و پایه علمی نداشته و دلیلی برای اطمینان از جواب آزمایش تیتر آنتی بادی هاری به روش (FAVN) نمیباشد.
منفی شدن تیتر هاری
برای بسیاری این سوال مطرح است که چه عواملی در پیشگیری از منفی شدن آزمایش تیتر هاری و کافی نبودن میزان تیتر آنتی بادی علیه ویروس هاری موثر است؟ در پاسخ میتوان به استفاده از واکسنهای هاری با برندهای معتبر جهانی، واکسیناسیون در سن مناسب (حداقل ۳ ماه) ، فاصله زمانی صحیح بین نمونهگیری و واکسیناسیون و ارسال نمونه با شرایط استاندارد با حفظ زنجیره سرد اشاره کرد.
اگرچه اخذ برگه تیتر هاری تنها یکی از مدارک مورد نیاز برای ورود بدون قرنطینه حیوانات خانگی به کشورهای مختلف میباشد. اما به جرأت میتوان گفت مهمترین مدرک پکیج مدارک است و اشتباه در اطلاعات درج شده در این برگه میتواند کل پروسه ورود بدون قرنطینه حیوانات خانگی را تحت شعاع قرار دهد.